(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada ijtimoiy ish fanining shakllanishi, nazariy paradigmalari, predmet doirasi va metodologik asoslari keng qamrovda tahlil etiladi. Ijtimoiy ish — inson farovonligini ta’minlashga qaratilgan kompleks, multidisiplinar soha bo‘lib, uning rivojlanishi sotsiologiya, psixologiya, pedagogika, tibbiyot, huquqshunoslik kabi fanlar bilan uzviy aloqada kechadi. Tadqiqotda tizimli, biopsixososial, ekologik, tanqidiy, kuchga asoslangan (strength-based), psixodinamik, kognitiv-behavioral va insonparvarlik yondashuvlari tahlil qilinadi.Maqolada ijtimoiy ishning predmeti quyidagilar orqali yoritiladi: insonning ijtimoiy muammolariga ta’sir qiluvchi omillarni o‘rganish, ijtimoiy xizmatlarni tashkil etish, ijtimoiy himoya mexanizmlarini shakllantirish, shaxs va jamiyat o‘rtasidagi ziddiyatlarni yumshatish. Ijtimoiy ishning xizmat turlari, amaliyot bosqichlari, xalqaro standartlari (IFSW — International Federation of Social Workers), etik prinsiplari va zamonaviy tendensiyalari chuqur yoritilgan.