(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada shaxs xususiyatlarining shakllanish jarayoni va unga ta’sir etuvchi omillar kompleks tarzda tahlil qilinadi. Shaxs psixologiyasi nuqtai nazaridan biologik, psixologik va ijtimoiy omillarning o‘zaro integratsiyasi shaxs rivojining asosiy mezoni sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot davomida temperamentning genetik asoslari, xarakter xususiyatlarining ijtimoiy tajriba orqali shakllanishi, shuningdek, motivatsiya, qadriyatlar tizimi va emotsional barqarorlikning rivojlanish mexanizmlari tahlil etiladi. Maqolada psixoanalitik, kognitiv va gumanistik yondashuvlar asosida shaxs rivojining nazariy model va konsepsiyalari solishtirilib, ularning ustun va zaif jihatlari ko‘rsatib beriladi. Tadqiqotning dolzarbligi inson xulq-atvorini chuqur tushunish, shuningdek, pedagogik va psixologik amaliyotda shaxs bilan ishlashning samarali usullarini ishlab chiqishga xizmat qilishi bilan izohlanadi.