(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur ilmiy ishda O‘zbekiston bank tizimida raqobatni kuchaytirish yo‘llari nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda avvalo bank sektorida raqobatning nazariy asoslari, konsentratsiya va raqobat o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik, CR3, CR5 va Herfindahl–Hirschman indeksi (HHI) kabi ko‘rsatkichlar orqali bozor tuzilmasini baholash usullari yoritiladi. Shundan so‘ng O‘zbekiston bank tizimidagi hozirgi raqobat muhiti 2020–2024 yillar kesimida ko‘rib chiqilib, yirik davlat banklarining ulushi, xususiy va kichik banklar pozitsiyasining mustahkamlanishi hamda fintech kompaniyalarning paydo bo‘layotgan ta’siri tahlil etiladi. Empirik qismda bank bozoridagi konsentratsiya ko‘rsatkichlarining dinamikasi, shuningdek fintech sektori rivoji, xususiy banklar soni, davlat ulushi va kreditlar hajmining HHI indeksiga ta’sirini aniqlovchi regressiya modeli quriladi. Natijalar fintech xizmatlari va xususiy banklar ulushining ortishi raqobatni kuchaytirishini, davlat ulushining yuqoriligi esa bozorni konsentrlashtirib, raqobatni susaytirishini ko‘rsatadi. Tadqiqot yakunida bank tizimida raqobatni kuchaytirishning asosiy yo‘nalishlari sifatida davlat ulushini bosqichma-bosqich qisqartirish, raqamli banklar va neobanklar faoliyatini rivojlantirish, fintech integratsiyasini kengaytirish, mahsulotlar diversifikatsiyasi va tartibga solish mexanizmlarini liberallashtirish bo‘yicha tavsiyalar ilgari suriladi.