(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Etrusk sivilizatsiyasi erta edi sivilizatsiya (miloddan avvalgi 900 miloddan avvalgi 100) Italiyada yashagan Toskana ga Rim. Arxeologik kashfiyotlar uning kuchi, murakkabligi va nafisligini ochib berguniga qadar u kam ma’lum va asosan unutilgan. Etrusklar noyob sivilizatsiya va madaniyatga ega edilar.Biroq, ular Evropa tarixiga hal qiluvchi hissa qo’shdilar, chunki ular ko’p jihatdan Rimning dastlabki rivojlanishini shakllantirdilar. Rim jamiyatining ko’plab o’ziga xos xususiyatlari aslida etrusklar ta’sirida bo’lgan yoki ulardan bevosita qarz olgan. Etrusklar Rimga shakllantiruvchi ta’sir ko’rsatgan va buni uning dini, madaniyati, shaharsozlik va muhandisligida ko’rish mumkin va ular uni Buyuk shahar va Italiyadagi eng buyuk kuchlardan biri sifatida o’rnatishga yordam berishgan. Rimni tushunish uchun etrusklarning dastlabki Rim Respublikasiga ta’sirini tushunish kerak degan tushunchalar yoritilgan.