(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Мақола замонавий рақамли муҳитда юзага келаётган янги турдаги фирибгарлик—кўпмодалли генератив фирибгарлик (КГФ)ни илмий-назарий жиҳатдан тавсифлайди. КГФ деганда сунъий интеллект (матн, овоз ва видео генерацияси) асосида ямалган, ижтимоий муҳандислик билан бирлашган ва жиноят жараёнини деярли тўлиқ автоматлаштирувчи алдамчиликлар тизими назарда тутилади. КГФнинг асосий характеристикаси – инсонни ишонтиришда бир вақтнинг ўзида бир нечта модалликни (матн, овоз, видео, ҳужжат) ишга солиши, КYC/AML текширувларини чеклаб ўтишга инфраструктура яратиши ва авторлаштирилган пўшт тўловлари (APP) каби механизмлардан фойдаланиб тезкор монетизацияга эришишидир.