(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu tadqiqot autentik va o‘quv jarayoni uchun mo‘ljallangan matnlarning ingliz tilini o‘rganayotgan talabalarning og‘zaki nutq (speaking) ko‘nikmalarini shakllantirish va yaxshilashdagi samaradorligini qiyosiy tahlil qiladi. Eksperimental tadqiqot 60 nafar 2-kurs talabalar ishtirokida, 12 haftalik darslar davomida o‘tkazildi: eksperimental guruhga autentik materiallar (videolar, podkastlar, radio va gazeta lavhalari) asosida, nazorat guruhiga esa an’anaviy o‘quv materiallari asosida ta’lim berildi. Pre-test va post-test natijalari, so‘rovnomalar va o‘qituvchilar kuzatuvlari yordamida tahlil qilindi. Natijalar ko‘rsatdiki, autentik materiallardan foydalangan guruhda nutq ravonligi (fluency), talaffuzdagi L1-interferensiya xatolari va kommunikativ kompetensiya sezilarli darajada yaxshilandi (statistik jihatdan p < 0.05). Tadqiqot natijalari ingliz tili o‘qituvchilari uchun autentik va o‘quv materiallarini uyg‘unlashtirish bo‘yicha metodik tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.