(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada tijorat banklarida korrupsiyaga qarshi kurashish komplaens nazorat tizimining xalqaro tajribasi o‘rganiladi. Xususan, rivojlangan davlatlarning bank-moliya tizimlarida qo‘llaniladigan asosiy yondashuvlar, uslubiyat va me’yoriy talablarga alohida e’tibor qaratiladi. Maqolada komplaens nazorat tizimi samaradorligini oshirishda xalqaro standartlar va sun’iy intelekt texnologiyalari rolini tahlil qilish orqali mamlakatimizdagi tijorat banklari uchun amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan. Ushbu tavsiyalar tijorat banklarining shaffofligini ta’minlash va xalqaro maydonda obro‘sini yanada oshirishga qaratilgani bilan ahamiyatlidir. Sababi, banklar har bir mamlakat iqtisodiyotining muhim bo‘lagi hisoblanib, uning barqarorligi va samaradorligi iqtisodiy taraqqiyot va moliyaviy xavfsizlik uchun hal qiluvchi ahamiyatga ega. Shuningdek, bank sohasida korrupsiyaga holatlariga yo‘l qo‘yilishi nafaqat moliyaviy resurslarning noqonuniy sarf qilinishiga, balki jamiyatda moliya tizimiga bo‘lgan ishonchning pasayishiga olib keladi. Korrupsiya bank faoliyatining shaffofligini kamaytiradi, moliyaviy operatsiyalarning qonuniyligini buzadi va oxir oqibatda iqtisodiy barqarorlikka salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli, bank tizimida korrupsiyani oldini olish muhim vazifa sifatida belgilanishi, bu sohada samarali choralar-tadbirlar amalga oshirilshi iqtisodiyotning barqaror rivojlanishi uchun muhim hisoblanadi.