(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola maktabgacha yoshdagi bolalarning shaxsida ma’naviy-axloqiy qadriyatlarni shakllantirishning samarali usuli sifatida “Ma’naviy Kundalik” metodini tavsiflaydi. Metod bolalarga kundalik tutish, odob-axloq qoidalarini oʻzlashtirish va yaxshi xatti-harakatlarni ragʻbatlantirish orqali ularning ichki dunyosini, nutqiy va kommunikativ qobiliyatlarini rivojlantirishga qaratilgan. Maqolada metodning nazariy asoslari, uning amaliy jihatlari (jumladan, nutqni rivojlantirish, fikrni ifodalash, oilaviy hamkorlik) va “stikerlar orqali ragʻbatlantirish” mexanizmi batafsil tahli qilingan. Metodning asosiy jihati – bu bola, ota-ona va pedagoglarning “tarbiya uchburchagi”ni yaratish va har bir yaxshi harakatni qayd etish orqali bolani ijobiy yoʻnaltirishdir. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, “Ma’naviy Kundalik” bolalarda qadriyatlarni ichki his etish, oʻz fikrini ifodalash qobiliyati va oilaviy bogʻlanishni mustahkamlashda yuqori samara beradi.