(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada oshqozon shilliq qavati kasalliklarining bosqichma-bosqich rivojlanishi — oddiy gastritdan xatarli premalign holatlar va oshqozon saratoniga qadar bo‘lgan evolyutsion jarayon ilmiy asosda yoritilgan. Oshqozon kasalliklarining shakllanishida Helicobacter pylori infeksiyasi, autoimmun jarayonlar, surunkali yallig‘lanish, atrofik jarayonlar, metaplaziya va displaziya kabi bosqichlar o‘zaro bog‘liq holda namoyon bo‘ladi. Tadqiqotda zamonaviy diagnostik metodlar, epidemiologik omillar, oshqozon saratoni xavfini oshiruvchi determinantlar, shuningdek erta aniqlashning klinik ahamiyati tahlil qilindi. Olingan natijalar oshqozon kasalliklarining patogenezi va klinik kechishida evolyutsion bosqichlarni chuqur tushunish, saratonning oldini olish strategiyalarini ishlab chiqishda muhimligini ko‘rsatadi.