(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu tadqiqotda nerv tizimining asosiy tuzilma birligi bo‘lgan neyronlarning morfo-fiziologik xususiyatlari tahlil qilindi. Neyronning asosiy qismlari — dendrit, som, akson va sinapslarning tuzilishi hamda ular orqali axborot uzatish jarayoni o‘rganildi. Natijalarga ko‘ra, dendritlar tashqi impulslarni qabul qilishi, som neyronning metabolik markazi ekanligi, akson signalni uzoq masofalarga yetkazishi va sinapslar esa neyronlar o‘rtasida kimyoviy yoki elektr uzatishni ta’minlashi aniqlandi. Tadqiqot nerv impulslarining yuqori darajadagi koordinatsiyasi organizmning psixofiziologik faoliyatini boshqarishda muhim o‘rin tutishini ko‘rsatadi.