(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada bozor iqtisodiyotining asosiy tarkibiy qismlaridan biri bo‘lgan talab va taklifning iqtisodiy jarayonlardagi ahamiyati yoritiladi. Bozor iqtisodiyoti sharoitida talab va taklif tushunchalari iqtisodiy jarayonlarning asosiy harakatlantiruvchi kuchi hisoblanadi. Talab — iste’molchilarning ehtiyoj va xarid qobiliyatiga mos ravishda tovar va xizmatlarni sotib olishga bo‘lgan xohishi va imkoniyati bilan belgilanadi. Taklif esa ishlab chiqaruvchilarning mavjud resurslar va iqtisodiy sharoitlardan kelib chiqib bozorga mahsulot yetkazib berish qobiliyatini ifodalaydi. Talab va taklif o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik bozor narxining shakllanishiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi va natijada bozorda muvozanat vujudga keladi.