(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ушбу мақолада инсон организмининг витаминлар билан таъминланганлик даражасини ўрганиш, витаминларнинг биологик аҳамияти етишмовчилик ёки ортиқчалиги оқибатлари, уларни баҳолаш усуллари ҳамда замонавий нутрициологияда қўлланиладиган диагностик ва профилактик ёндашувлар ёритилган. Витаминлар ҳаёт фаолияти учун зарур бўлган органик моддалар бўлиб, улар организмда биохимик реакциялар, иммунитет, нерв тизими, энергия айланиши ва метаболизм жараёнларини қўллаб-қувватлашда муҳим роль ўйнайди. Мақолада витаминлар ҳолатини аниқлашда қўлланиладиган лаборатор таҳлиллар, клиник кўрсаткичлар, овқатланиш хусусиятларини таҳлил қилиш усуллари ҳамда аҳолининг турли гуруҳларида витамин етишмовчилиги хавф омиллари ҳақида батафсил маълумот берилган. Шунингдек, витаминлар балансига таъсир қилувчи омиллар ва уларни оптимал даражада ушлаб туриш бўйича тавсиялар келтирилган.