(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola motivatsion janrdagi asarlarni ingliz tilidan o‘zbek tiliga tarjima qilish jarayonida muallif uslubini saqlash muammosini tahlil qiladi. Tadqiqot obyekti sifatida Austin Kleonning “Steal Like an Artist: 10 Things Nobody Told You About Being Creative” (2012) asari tanlandi. Asar o‘zining ixcham va zarbli sintaksisi, buyruq-intonatsiyali gaplari, ikkinchi shaxsga bevosita murojaat, so‘zlashuv toni, kinoya va metaforalar, shuningdek vizual komponentlar (qo‘l yozuvi, sahifa maketi, “blackout” uslubidagi bo‘laklar) bilan ajralib turadi. Metod sifatida case-study yondashuvi qo‘llanib, matndan uslubiy markerlar tanlab olindi va ularni o‘zbekchada qayta yaratish strategiyalari (ixchamlashtirish, sintaktik segmentatsiya, registrni barqaror tutish, selektiv domestikatsiya/foreignizatsiya, vizual-semantik moslashtirish) tavsiflandi. Tahlil natijalari muallif “ovozi”ni saqlash uchun faqat leksik ekvivalentlik emas, balki ohang, ritm va dizayn mantiqini ham bir butun kommunikativ birlik sifatida ko‘rish zarurligini ko‘rsatdi.