(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada shamol qurilmasi (shamol turbinasining) parraklari tuzilishi, aerodinamik xususiyatlari, material tanlash mezonlari hamda konstruktiv jarayonning samaradorlikka ta’siri ilmiy nuqtai nazardan ko‘rib chiqiladi. Parrak geometriyasining shamol energiyasini elektr energiyasiga aylantirish jarayonidagi o‘rni, ularning optimal uzunligi, qiyalik burchagi (pitch angle), profil shakli va zamonaviy kompozit materiallarning mustahkamlik ko‘rsatkichlari tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida ilmiy manbalar o‘rganilib, turbinaning ishlab chiqarish samaradorligiga parrak konstruktsiyasi qay darajada ta’sir ko‘rsatishi aniqlanadi. Parraklarning turli materiallardan tayyorlanganda aerodinamik samaradorlik farqlari jadval asosida solishtirildi. Natijalarda parraklarning optimal shakl va material tanlash orqali energiya ishlab chiqarishni 15–25% gacha oshirish mumkinligi ilmiy asoslangan.