(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola badiiy va stilistik vositalarni tarjima qilish jarayonida uchraydigan asosiy muammolarni tahlil qiladi. Metafora, epitet, kinoya, alluziya, gipérbola, so‘z o‘yini va madaniy jihatdan xos iboralar kabi badiiy birliklar ko‘pincha manba tilining lingvistik va madaniy tizimiga chuqur singib ketgani sababli ular to‘g‘ridan-to‘g‘ri tarjima qilinmaydi. Maqolada til, madaniyat, semantika va pragmatikaga oid qiyinchiliklar ko‘rib chiqilib, ularni bartaraf etish uchun adaptatsiya, kompensatsiya, almashtirish va kognitiv ekvivalentlik kabi strategiyalar taklif etiladi. Tadqiqotning maqsadi – tarjimada mazmun, uslub va estetik ta’sirni birgalikda saqlashning samarali yo‘llarini aniqlash.