(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada psixosomatik kasalliklarning etiologiyasi, patogenezi va klinik kechishi biopsixososial model nuqtai nazaridan kompleks tahlil qilinadi. Psixosomatik kasalliklar — aʼzo va tizimlarda jismoniy belgilarning paydo bo‘lishi yoki davom etishida psixologik, ijtimoiy va biologik omillar o‘zaro taʼsiri orqali yuzaga keladigan patologik holatlarni anglatadi. Maqolada biologik (genetik predispozitsiya, nevrofiziologik disfunktsiyalar va immun-neuroendokrin o‘zgarishlar), psixologik (stress, shaxsiyat xususiyatlari, emosional regulyatsiya buzilishlari) va ijtimoiy (oilaviy, ish, madaniy va iqtisodiy) omillar tahlil qilinadi. Bundan tashqari, klinik ko‘rinishlarni aniqlash, diagnostika yondashuvlari va integrativ davolash tamoyillari — medikamentoz terapiya, psixoterapiya va biopsixososial yondashuv asosida tashkil etilgan reabilitatsiya strategiyalari muhokama qilinadi. Maqola amaliyotga yo‘naltirilgan tavsiyalar va ilmiy tadqiqotlar uchun istiqbolli yo‘nalishlarni taklif etadi.