(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola o‘zbek va rus adabiyotlaridagi tarixiy realizmning qiyosiy tahliliga bag‘ishlangan bo‘lib, maqolada Abdulla Qodiriyning “O‘tkan kunlar” romani va Aleksandr Pushkinning “Kapitan qizi” asarlari o‘zaro qiyosiy tahlil qilinadi. Muallif har ikki asarda tarixiy voqealar, ijtimoiy hayot, insoniy fazilatlar va muhabbat mavzularining yoritilish usullarini tahlil etadi. Qodiriy romanida XIX asrning ikkinchi yarmidagi O‘zbekiston (Buxoro amirligi va Qo‘qon xonligi) ijtimoiy-siyosiy hayotini chuqur badiiy talqin etganligi, Pushkin asarida XVIII asr Rossiyasidagi Pugachev qo‘zg‘oloni davridagi insoniy kechinmalarni aks ettirilishi yoritilgan. Maqolada Otabek va Pyotr obrazlari o‘rtasidagi mushtarak va farqli jihatlari ochib beriladi. Kumush va Masha timsollari orqali esa ayol sha’ni, muhabbati va jasorati tahlil qilinadi. Tahlil davomida muallif ikki asardagi g‘oya, obrazlar tizimi, tush motivlari, muhabbat va sadoqat masalalaridagi o‘xshashlik va farqlarni chuqur tahlil qiladi.