(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mahsulot dizayni va iste’molchi psixologiyasida oldingi tadqiqotlar va nazariyalar vizual kommunikatsiyalardagi reklama, mahsulotning tashqi ko’rinishi va mahsulot qadoqlanishi kabi elementlar orqali ifodalangan ramziy ma’nolar o’rtasidagi moslikning muhimligini ko’rsatadi. Biroq, ma’no mosligi iste’molchilarning munosabatiga ta’sir qiladigan jarayonlarni tushunish cheklangan. Ushbu maqolada biz qayta ishlash ravonligiga oid so’nggi tadqiqotlar asosida dizayndagi moslik effektlarini tushunish uchun asos taklif qilamiz. Ushbu topilmalarga asoslanib, mualliflar nomuvofiqlik noaniqlikni keltirib chiqarish orqali mahsulot va brendning taassurot shakllanishiga to’sqinlik qiladi va shu bilan munosabat shakllanishiga salbiy ta’sir ko’rsatadi, deb taxmin qilishadi. Biroq, tadqiqotlar shuni ko’rsatadiki, moslik effektlari iste’molchilar orasida farq qilishi mumkin. Shunday qilib, taqdim etilgan eksperimental tadqiqotda "reklama shiori-mahsulot shakli" (in)moslikning ta’siri iste’molchilarning axborot noaniqligiga nisbatan bag’rikengligi funktsiyasi sifatida o’rganildi. Ushbu tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, nomuvofiqliklar kundalik hayotda noaniqlikka nisbatan past bag’rikenglikka ega iste’molchilar uchun o’ziga xos darajada tashvishlidir. Nazariy va amaliy oqibatlar muhokama qilinadi.