(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu tadqiqot itlarda quloq jarrohligi usullarini va ularning postoperativ tiklanish jarayonidagi stress darajasini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqot davomida klassik kesish, V-shaklida kesish va kosmetik amputatsiya kabi turli jarrohlik texnikalari qo‘llanib, hayvonlarning xulq-atvori, stress belgilarining namoyon bo‘lishi va tiklanish jarayoni muntazam kuzatildi.Olingan ma’lumotlar shuni ko‘rsatdiki, jarrohlik usuli va postoperativ parvarish itlarning stress darajasini sezilarli darajada kamaytiradi, tiklanish jarayonini tezlashtiradi va og‘riqsiz tiklanishni ta’minlaydi. Shu bilan birga, hayvonlarning ruhiy holatini hisobga olish postoperativ davrda ularning farovonligini oshirish va jarrohlik samaradorligini maksimal darajaga yetkazishda muhim rol o‘ynaydi. Tadqiqot natijalari veterinar amaliyotida quloq jarrohligi bilan bir qatorda hayvonlarning xulq-atvorini hisobga olish zarurligini ilmiy jihatdan asoslaydi.