(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
ushbu ilmiy maqolada bolalarda uchraydigan septik kasalliklarning kelib chiqish sabablari, patogenez mexanizmlari, klinik xususiyatlari va shoshilinch tibbiy yordam ko‘rsatish tamoyillari yoritilgan. maqolada sepsisni keltirib chiqaruvchi asosiy mikroorganizmlar – bakteriyalar, viruslar, zamburug‘lar va nospefisik infektsiyalar tahlil qilingan. shuningdek, bolaning immun tizimi, surunkali kasalliklar, ovqatlanish va gigiyena sharoitlari kabi omillar sepsisi rivojlanishiga ta’siri ko‘rib chiqilgan. tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, erta tashxis, profilaktik chora-tadbirlar va shoshilinch tibbiy yordam ko‘rsatish bolalarda septik kasalliklar oqimini sezilarli darajada kamaytirishga yordam beradi. mazkur maqola pediatrlar, tibbiyot talabalari va amaliyotchi shifokorlar uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.