(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
An’anaviy metodlarning cheklovlarini tahlil qilishdan asosiy maqsad matematika fanlarini o’qitish jarayonida ijodiy fikrlash hamda o’quvchilarning fantaziyalarini oshirishdan iboratdir. An’anaviy dars uslublarida o‘qituvchilar ko‘pincha tayyor formulalar, algoritmlar va sxemalardan foydalanadi, natijada o‘quvchilarda mustaqil fikrlash va ijodiy yondashuv ko‘nikmalari yetarlicha rivojlanmaydi. Maqolada bu holatning sabab va oqibatlari va o’quvchining rag’batlantirish motivatsiya kabi jarayonlarga bo’lgan intilishi qiziqishlari va uning ortidan keladigan ijobiy yaqin kelajakdagi vaziyatlar o’zlashtirishga bo’lgan intilishlar keltiriladi. Muammoni hal etish yo‘llari sifatida muammoli vazifalar, loyihaviy ishlar, real hayotiy misollar asosida ta’limni tashkil etish va interfaol metodlardan foydalanish tavsiya etiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ijodiy yondashuvni rivojlantirish o‘quvchilarning matematika faniga bo‘lgan qiziqishini oshiradi va ularni amaliy hayotda mustaqil fikrlovchi shaxs sifatida shakllantiradi.