(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Windows Server operatsion tizimi tarmoq xizmatlarini boshqarish va sozlash imkonini beradi. Ushbu xizmatlar orasida IP-manzillarni sozlash, DNS (Domain Name System) serverini o‘rnatish va konfiguratsiya qilish, DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) serveri orqali avtomatik IP taqsimlash eng muhim hisoblanadi. IP-manzil va tarmoq interfeysi konfiguratsiyasi serverning tarmoqdagi aloqasi va boshqa xizmatlar bilan ishlashini ta’minlaydi. DNS serveri domen nomlarini IP manzillarga tarjima qilishni amalga oshiradi, DHCP esa mijoz kompyuterlarga avtomatik IP-manzil, subnet mask va gateway taqsimlaydi. Shu bilan birga, Windows Server fayl va printer ulashish, masofaviy ish stoli (Remote Desktop) va tarmoq siyosatini boshqarish xizmatlarini ham qo‘llab-quvvatlaydi. Tarmoq xizmatlarini to‘g‘ri sozlash serverning barqaror ishlashini, xavfsiz va samarali tarmoq boshqaruvini ta’minlaydi.