(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Оёқ панжасининг бўйлама гумбази Компютер плантографияси усули ёрдамида ўрганилди. Тадқиқотда иккала жинсга мансуб 3 дан 12 ёшгача бўлган 136 та сколиоз билан касалланган болалар иштирок этди. Бунда болалар ёшига қараб 4 та даврга бўлинди: эрта болалик (3-5 ёш), болаликнинг I даври (6-7 ёш), болаликнинг II даври (8-11 ёш) ва ўсмирлик (12 ёш). Текшириш натижалари шуни кўрсатдики, эрта болалик даврида К коеффициент ўғил ва қизлар учун ҳам бир хил қийматга эга. Астеникларда, хамда гиперстеникларда болаликнинг I даврида К коеффициент қиз болаларда ҳам, ўғил болаларда ҳам бир хил миқдорда камаяди. Нормостеникларда эса анча пасаяди.