(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada grammatika va leksik tuzilmalar samarali muloqotning asosiy tarkibiy qismlari sifatida tadqiq etiladi. Til faqatgina so‘zlar majmui emas, balki ma’no aniq va to‘g‘ri yetkazilishini ta’minlovchi grammatik qoidalar hamda lug‘aviy birliklar o‘zaro uyg‘unlashgan tizimdir. Maqolada grammatikaning nutq tuzilishini shakllantirish, fikrlar o‘rtasidagi mantiqiy bog‘lanishni ta’minlashdagi roli, leksik tuzilmalarning esa nutqni boyitish, aniqlik va ifodaviylikni oshirishdagi ahamiyati yoritib beriladi. Tadqiqot davomida grammatik kompetensiya va leksik bilimlarning og‘zaki hamda yozma muloqotdagi o‘zaro bog‘liqligi tahlil qilinadi. Ayniqsa, til o‘rganish va o‘qitish jarayonida ushbu ikki omilning kommunikativ kompetensiyani shakllantirishdagi o‘rni alohida ta’kidlanadi. Maqolada grammatik aniqlik yoki leksik boylikdan birining yetishmasligi muloqot samaradorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkinligi asoslab beriladi. Shuningdek, maqolada til ta’limiga oid amaliy xulosalar keltirilib, grammatika va lug‘atni alohida emas, balki integratsiyalashgan holda o‘rgatish zarurligi ta’kidlanadi.