(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada Fyodor Mixaylovich Dostoyevskiyning “Jinoyat va jazo” romanidagi Rodion Romanovich Raskolnikov obrazi chuqur tahlil qilinadi. Asarda qahramonning ijtimoiy muhiti, psixologik holati hamda falsafiy qarashlari o‘zaro bog‘liqlikda ko‘rib chiqiladi. Raskolnikov tomonidan ilgari surilgan “noyob shaxs” nazariyasining mohiyati va uning jinoyat sodir etish qaroriga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, jinoyatdan keyingi ruhiy inqiroz, vijdon azobi va ma’naviy parchalanish jarayonlari tahlil qilinadi. Maqolada Sonia Marmeladova obrazining Raskolnikovning axloqiy uyg‘onishi va ruhiy poklanishidagi o‘rni alohida ta’kidlanadi. Tadqiqot natijasida Dostoyevskiy asarida insoniylik, axloqiy mas’uliyat va vijdon ustuvorligi g‘oyasi yetakchi ekanligi ilmiy asosda xulosa qilinadi.