(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada ingliz tilidagi idiomalar hamda madaniy realiyalarni o‘zbek tiliga tarjima qilishda qo‘llanadigan asosiy strategiyalar (so‘zma-so‘z tarjima, funksional ekvivalent, moslashtirish/adaptatsiya, izohli tarjima, kompensatsiya va ixtiyoriy qisqartirish) korpusga asoslangan yondashuv orqali tahlil qilinadi. Tadqiqot materiali sifatida motivatsion-adabiy uslubdagi asarlardan tuzilgan kichik parallel korpus tanlanib, undagi 60 ta birlik belgilandi. Har bir birlik bo‘yicha tarjima usuli, semantik yo‘qotish yoki boyish, hamda o‘quvchi uchun tushunarlilik darajasi mezonlari qo‘llanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, idiomalar tarjimasida funksional ekvivalent va moslashtirish strategiyalari ko‘proq samarali bo‘lib, realiyalar uchun izohli tarjima va transkripsiya + izoh kombinatsiyasi ma’no aniqligini oshiradi. Maqola tarjimonlarga uslubiy rang, pragmatik ta’sir va milliy koloritni saqlash bo‘yicha amaliy tavsiyalar beradi.