(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Raqamli transformatsiya jarayonlarining jadal rivojlanishi ijtimoiy himoya tizimlarining institutsional tuzilmasi, boshqaruv mexanizmlari va xizmatlar ko‘rsatish usullarini tubdan o‘zgartirmoqda. An’anaviy, alohida-alohida faoliyat yurituvchi ijtimoiy himoya institutlari o‘rnini tobora ko‘proq integratsiyalashgan axborot tizimlari, yagona ijtimoiy reyestrlar va raqamli to‘lov mexanizmlariga asoslangan kompleks modellar egallamoqda. Mazkur maqolada raqamli transformatsiya va ijtimoiy himoya tizimlari integratsiyasi o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik ilmiy jihatdan tahlil qilinadi hamda ushbu jarayonni baholash va boshqarishga qaratilgan metodologik yondashuv taklif etiladi. Tadqiqotda tizimli va jarayonli yondashuv asosida ijtimoiy himoya tizimining asosiy funksional bo‘g‘inlari — identifikatsiya, ijtimoiy reyestr, ehtiyojni baholash, qaror qabul qilish, G2P to‘lovlar va monitoring jarayonlarining integratsiyalashuv darajasi o‘rganiladi. Integratsiyaning samaradorligi institutsional muvofiqlik, ma’lumotlar almashinuvi, xizmatlar uzluksizligi va foydalanuvchi tajribasi mezonlari orqali baholanadi. Taklif etilgan yondashuv raqamli transformatsiya sharoitida ijtimoiy himoya tizimlarini fragmentatsiyadan integratsiyalashgan modelga o‘tkazish bo‘yicha ilmiy asoslangan xulosalar ishlab chiqish imkonini beradi hamda O‘zbekiston sharoitida ijtimoiy himoya siyosatini takomillashtirishda amaliy ahamiyat kasb etadi.