(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada bilish tushunchasi va uning nazariy asoslari yoritilgan. Bilish inson tafakkuri, idroki va ongining faol jarayoni sifatida tahlil qilinadi. Unda insonning tashqi olamni o‘rganish, uni anglash hamda o‘z tajribasida aks ettirish jarayonlari muhim o‘rin egallaydi. Bilish nazariyasi falsafaning markaziy bo‘limlaridan biri bo‘lib, u bilishning manbai, shakllari, bosqichlari va chegaralarini o‘rganadi. Tadqiqotda bilishning hissiy va aqliy bosqichlari, tajriba va amaliyotning bilishdagi o‘rni, shuningdek, gnoseologik muammolarga doir turli yondashuvlar tahlil etilgan. Maqolada bilish jarayonining ilmiy, falsafiy va psixologik jihatlari o‘zaro bog‘liq holda ko‘rsatilib, inson tafakkurining rivojlanishida bilishning ahamiyati asoslab berilgan.Bundan tashqari, bilish tushunchasi haqida turli xil fikr va qarashlar yuritilib, maqolada Sokratning bilish nazariyasi, Platoning Anamnesis ya’ni Eslash nazariyasi,