(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Bug‘doy-qovun ekinlar tizimida siderat ekinlari va organik o‘g‘itlardan foydalanish tuproqning agrokimyoviy xususiyatlarini yaxshilashda muhim ahamiyatga ega. Siderat ekinlari tuproqqa tabiiy oziqa moddalarini qaytarib, uning unumdorligini oshiradi va tuproq tarkibida organik moddalarning to‘planishini tezlashtiradi. Organik o‘g‘itlar esa o‘simliklarning oziqlanishini yaxshilab, hosildorlikni barqaror ko‘tarishda ijobiy natija beradi. Ushbu tadqiqotda mazkur tizimda siderat ekinlari va organik o‘g‘itlarning tuproq sifati hamda hosildorlikka ko‘rsatayotgan ta’siri o‘rganildi. Natijalarda samarali agrotexnologik chora-tadbirlarni qo‘llash orqali tuproqning unumdorligini oshirish va ekinlar hosildorligini barqaror saqlash imkoniyati ko‘rsatib o‘tildi.