(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada sement ishlab chiqarish sanoatida texnologik jarayonlarni avtomatlashtirishda qo‘llanilayotgan DCS, SCADA va PLC tizimlarining hozirgi holati tahlil qilingan. Tadqiqotdagi tajribalar asosida yuqoridagi avtomatlashtirish vositalarining imkoniyatlari, afzalliklari hamda amaliyotda uchraydigan muammolari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot jarayonida tizimli tahlil, taqqoslash va umumlashtirish metodlaridan foydalanildi. Olingan natijalar sement ishlab chiqarish jarayonlarida avtomatlashtirish darajasini oshirish, energiya samaradorligini ta’minlash hamda ishlab chiqarish barqarorligini yaxshilashga qaratilgan ilmiy-amaliy takliflar ishlab chiqishga xizmat qiladi.