(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
(o‘zbek tilida).Ushbu maqolada dronlar (UAV)ning geoaxborot tizimlari va masofadan zondlash (remote sensing) yo‘nalishlaridagi o‘rni, ularni ma’lumot yig‘ish, qayta ishlash va geofazoviy tahlil zanjiriga integratsiya qilish masalalari IMRAD tuzilmasida yoritiladi. Tadqiqotda fotogrammetriya va multispektral kuzatuv asosida ortofoto, raqamli balandlik modeli (DEM/DSM) hamda indeks xaritalarni olish, aniqlikni baholash va amaliy ssenariylar (qishloq xo‘jaligi monitoringi, yer resurslari inventarizatsiyasi, muhandislik izlanishlari) bo‘yicha metodik yondashuv taklif etiladi. Natijalar dronlar yordamida yuqori fazoviy aniqlikdagi geoma’lumotlarni nisbatan qisqa vaqt ichida olish mumkinligini, biroq uchish rejalashtiruvi, geodezik tayanch, sensor kalibrovkasi va sifat nazorati talablarini qat’iy bajarish zarurligini ko‘rsatadi.