(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada ko‘ndalang kesimi doiraviy bo‘lgan sterjenning sof buralish jarayonida yuzaga keladigan elastik–plastik holatlar matematik jihatdan tahlil qilingan. Materialning elastik va plastik xususiyatlari hamda qattiqlashish effekti hisobga olinib, urinma kuchlanishlarning kesim bo‘yicha taqsimlanishi aniqlangan. Burovchi moment bilan burilish burchagi orasidagi bog‘lanishlar Naday nazariyasi asosida olib chiqilgan. Shuningdek, yuklanish va yuksizlanish jarayonlarida hosil bo‘ladigan qoldiq kuchlanishlar va qoldiq burilish burchaklari uchun analitik ifodalar keltirilgan.