(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur mavzu koxlear implant o‘rnatilgan bolalarda ta’lim tarbiya jarayonini samarali tashkil etish qoidalarini ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan yoritishga bag‘ishlangan. Koxlear implant eshitish qobiliyati og‘ir darajada buzilgan bolalarning atrof-muhit tovushlarini idrok etishi, nutqni anglash va og‘zaki muloqotga kirishish imkoniyatlarini kengaytiruvchi yuqori texnologik vosita hisoblanadi. Biroq implantatsiya jarayoni bolaning eshitish va nutq rivojlanishini avtomatik tarzda ta’minlab bermaydi, balki maxsus tashkil etilgan ta’lim-tarbiya tizimini talab etadi. Annotatsiyada koxlear implantli bolalarning psixofiziologik, nutqiy va kommunikativ xususiyatlari, ularning ta’lim jarayonidagi ehtiyojlari tahlil qilinadi. Ta’lim-tarbiya jarayonida individual yondashuv, erta reabilitatsiya, doimiy audiologik nazorat hamda pedagog, logoped, surdopedagog va ota-onalar o‘rtasidagi hamkorlikning muhimligi asoslab beriladi. Shuningdek, eshitish idrokini rivojlantirish, og‘zaki nutqni shakllantirish, lug‘at boyligini kengaytirish va ijtimoiy moslashuvni ta’minlashga qaratilgan pedagogik strategiyalar yoritiladi. Mazkur mavzuda ta’lim muhitini moslashtirish, dars jarayonida ko‘rgazmalilik, multimodal usullar (eshitish, ko‘rish,