(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada inklyuziv sinflarda nutq buzilishiga ega bolalarda kommunikativ kompetensiyani shakllantirishning innovatsion yondashuvlari yoritilgan. Tadqiqotda inklyuziv ta’lim sharoitida nutqida nuqsoni bo‘lgan bolalarning muloqot jarayonida uchraydigan qiyinchiliklari, ularning ijtimoiy moslashuvi va ta’lim jarayonidagi faolligiga ta’sir etuvchi omillar tahlil qilinadi. Kommunikativ kompetensiyani rivojlantirishda zamonaviy pedagogik texnologiyalar, interaktiv metodlar, multimodal yondashuvlar hamda individual ta’lim strategiyalarining ahamiyati asoslab beriladi. Maqolada innovatsion yondashuvlar yordamida bolalarda og‘zaki va noverbal muloqot ko‘nikmalarini rivojlantirish, o‘z fikrini erkin ifodalash hamda tengdoshlar bilan samarali muloqotga kirishish imkoniyatlarini kengaytirish masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Tadqiqot natijalari innovatsion yondashuvlar inklyuziv ta’lim jarayonida nutq buzilishiga ega bolalarda kommunikativ kompetensiyani shakllantirishda yuqori samaradorlikka ega ekanini ko‘rsatadi.