(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqola raqamli texnologiyalarning erta yoshdagi bolalar (0-6 yosh) neyrokognitiv rivojlanishiga ta’sirini tahlil qiladi. Tadqiqotning asosiy maqsadi — zamonaviy ota-onalarni tashvishga solayotgan “autizm” belgilarining aslida biologik kasallikmi yoki gadjetlarga haddan tashqari ruju qo‘yish natijasida kelib chiqqan “pedagogik qarovsizlik” (psevdo-autizm) ekanligini aniqlashdir. Tadqiqot metodologiyasi sifatida so‘nggi 10 yillikdagi neyropsixologik va pedagogik ilmiy adabiyotlar tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ekran qarshisida kuniga 4 soatdan ortiq vaqt o‘tkazadigan bolalarda haqiqiy autizmga o‘xshash simptomlar rivojlanadi, ammo bu holat “raqamli parhez” va jonli muloqot orqali ortga qaytarilishi mumkin.