(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Tuxumdonlar polikistoz sindromi (TPSS, PCOS) reproduktiv yoshdagi ayollar orasida eng keng tarqalgan endokrin kasalliklardan biri bo‘lib, uning uchrash chastotasi turli populyatsiyalarda 6–10 % ni tashkil etadi (Bozdag et al., 2016; Teede et al., 2018). So‘nggi yillarda TPSS faqat reproduktiv tizim patologiyasi sifatida emas, balki metabolik buzilishlar bilan chambarchas bog‘liq bo‘lgan kompleks endokrin-metabolik sindrom sifatida qaralmoqda (Rojas et al., 2014)