(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada tijorat banklari faoliyatida yuzaga keladigan kredit risklarini boshqarishning nazariy va amaliy asoslari tadqiq etilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi — bank tizimida muammoli kreditlar (NPL) ulushini kamaytirish va kredit portfeli sifatini oshirishga qaratilgan zamonaviy mexanizmlarni tahlil qilishdan iborat. Maqolada risklarni baholashning an’anaviy va innovatsion usullari qiyoslanib, O‘zbekiston bank tizimidagi joriy holat statistik ma’lumotlar asosida yoritilgan. Tadqiqot natijasida kredit risklarini minimallashtirishda skoring modellarini qo‘llash va diversifikatsiya strategiyasini takomillashtirish bo‘yicha ilmiy takliflar ishlab chiqilgan.