(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada islomiy ilmlar tizimida muhim o‘rin tutuvchi kalom ilmining mohiyati, mavzusi va metodologik asoslari tahlil qilinadi. Klassik mutakallimlar qarashlari asosida kalom ilmining diniy aqidalarni aqliy va naqliy dalillar bilan isbotlash, ularni himoya qilish hamda e’tiqodga qarshi bildirilgan shubha va e’tirozlarni ilmiy yo‘l bilan rad etishdagi vazifasi yoritiladi. Shuningdek, kalom ilmining shakllanishiga ta’sir ko‘rsatgan madaniy bosqin, siyosiy kelishmovchiliklar, tarjima harakati va mutashobeh oyatlar talqini kabi omillar ko‘rib chiqiladi. Maqolada kalom ilmining shaxs va jamiyat hayotidagi ahamiyati hamda zamonaviy e’tiqodiy muammolar fonida uning dolzarbligi asoslab beriladi.