(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Tez-tez kasallanuvchi bolalar va o‘smirlar pediatriyada dolzarb muammolardan biri bo‘lib, ushbu guruhda nafas yo‘llarining giperaktivligi keng tarqalgan holatlardan hisoblanadi. Nafas yo‘llari giperaktivligi ko‘pincha takrorlanuvchi respirator infeksiyalar, allergik omillar hamda immun tizimining funksional yetilmaganligi bilan bog‘liq bo‘ladi. Ushbu ilmiy maqolada tez-tez kasallanuvchi bolalar va o‘smirlarda nafas yo‘llari giperaktivligini aniqlashda qo‘llaniladigan klinik, funksional va laborator diagnostika usullari hamda davolash tamoyillari tahlil qilindi. Olingan natijalar erta tashxis va kompleks davolash yondashuvi kasallik kechishini yengillashtirish va asoratlar rivojlanishining oldini olishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatdi.