(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ушбу илмий мақолада тана вазни танқислигининг инсон репродуктив тизимига кўрсатадиган кўп қиррали салбий таъсири чуқур таҳлил қилинган. Энергетик етишмовчилик шароитида нейроэндокрин регуляциянинг ўзгариши, гипоталамус–гипофиз–гонадалар тизимининг тормозланиши ва жинсий гормонлар синтезининг пасайиши репродуктив функция бузилишининг асосий механизми сифатида ёритилган. Аёлларда менструал цикл бузилишлари, ановуляция, бепуштлик, ҳомиладорлик асоратлари ҳамда эркакларда сперматогенез ва андроген етишмовчилиги патогенези кенг қамровда баён этилган. Шунингдек, мақолада диагностика, дифференциал ёндашув, даволаш стратегиялари ва профилактика чоралари замонавий илмий манбалар асосида ёритилган.