(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Yangi tug‘ilgan chaqaloq ichak mikrobiotasining shakllanishi inson salomatligining ilk bosqichlarida muhim biologik jarayonlardan biri hisoblanadi. Ichak mikrobiotasi tug‘ilishdan boshlab bolaning immun tizimi, metabolik faoliyati va asab tizimi rivojlanishida hal qiluvchi rol o‘ynaydi. Tadqiqotlarda aniqlanishicha, chaqaloq ichak mikrobiotasining tarkibi va xilma-xilligi tug‘ilish usuli (tabiiy tug‘ruq yoki kesarcha kesish), ovqatlantirish turi (ona suti yoki sun’iy oziqlantirish), atrof-muhit omillari, antibiotiklar qo‘llanilishi hamda onaning sog‘lig‘i bilan chambarchas bog‘liqdir.