(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada futbol o‘yinida darvozabonlik pozitsiyasining zamonaviy futboldagi strategik ahamiyati, uning texnik, taktik va psixologik jihatlari keng yoritilgan. Darvozabonning klassik himoya vazifalaridan tortib, “libero darvozabon” konsepsiyasigacha bo‘lgan faoliyat qirralari izchil tahlil qilinadi. Xususan, 11–12 yoshli futbolchilarda darvozabonlik ko‘nikmalarini shakllantirish jarayoni yosh davrining fiziologik va psixologik xususiyatlari bilan uyg‘unlashtirilgan holda yoritiladi. Tadqiqotda darvozabonning asosiy funksional vazifalari (himoya, taktik, psixologik va qo‘shimcha zamonaviy talablarga mos rollar) o‘quv mashg‘ulotlari misolida amaliy tavsiyalar asosida tahlil qilingan. Ushbu ish yosh futbolchilarni samarali tayyorlashda texnik ko‘nikmalarni mukammallashtirish, taktik tafakkurni rivojlantirish va psixologik barqarorlikni mustahkamlashning ahamiyatini ko‘rsatib beradi.