(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada ICD-10 tasnifiga muvofiq F73 sindromi — profund intellektual nuqsonlarning klinik xususiyatlari, etiologik omillari, diagnostik yondashuvlari hamda reabilitatsiya jarayonlari tahlil qilingan. Ushbu buzilish kognitiv faoliyat va adaptiv xulq-atvorning keskin cheklanishi bilan ajralib turadi. Genetik, perinatal va metabolik omillar, shuningdek, komorbid holatlar (epilepsiya, sensorn buzilishlar, motor rivojlanishning sustligi) haqida ilmiy dalillar keltirilgan. Diagnostika jarayonida multidisipliner yondashuv, adaptiv xulqni baholash shkalalari va genetik tekshiruvlarning ahamiyati yoritilgan. Reabilitatsiya bo‘yicha alternativ kommunikatsiya, maxsus pedagogik metodlar, fizioterapiya hamda oilaviy va ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash zarurligi ta’kidlangan. Maqolada shuningdek stigma, inson huquqlari va resurslarning adolatli taqsimlanishi kabi ijtimoiy-axloqiy masalalar ham ko‘rib chiqilgan.