(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Қандли диабет метаболик синдромнинг асосий ва энг муҳим таркибий қисми ҳисобланиб, унинг патогенезида инсулин резистентлиги ва гипергликемия етакчи роль ўйнайди. Углевод алмашинувининг бузилиши семириш, артериал гипертония ва дислипидемия каби синдромнинг бошқа белгилари ривожини кучайтиради. Қандли диабет метаболик синдром таркибида мавжуд бўлган ҳолларда юрак-қон томир касалликлари ва диабетик асоратлар хавфи кескин ошади. Шу боис, унинг эрта ташхиси, аниқ диагностика мезонлари ва комплекс профилактик чора-тадбирлари катта аҳамиятга эга ҳисобланади.