(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy o‘zbek tilining rivojlanish jarayonida so‘z boyligining kengayishi va boyishiga ta’sir etuvchi asosiy omillar ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Til – jamiyat hayotining ajralmas qismi bo‘lib, undagi o‘zgarishlar ijtimoiy, siyosiy, madaniy va texnologik taraqqiyot bilan chambarchas bog‘liqdir. Ayniqsa, mustaqillik yillarida o‘zbek tilida yangi so‘z va atamalarning paydo bo‘lishi, mavjud so‘zlarning ma’no jihatdan kengayishi jarayoni tezlashdi. Maqolada so‘z boyligining boyish manbalari sifatida ichki imkoniyatlar (so‘z yasash, ma’no ko‘chishi, sheva va lahjalardan foydalanish) hamda tashqi omillar (o‘zlashma so‘zlar, terminologik birliklar) atroflicha yoritiladi. Shuningdek, ommaviy axborot vositalari, internet tili va yoshlar nutqining til taraqqiyotidagi o‘rni ham tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida zamonaviy tilshunoslik qarashlariga tayangan holda misollar keltiriladi va umumiy xulosalar chiqariladi. Ushbu maqola filologiya yo‘nalishi talabalari uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega bo‘lib, o‘zbek tilining bugungi holatini anglashga xizmat qiladi.