(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
XX asr boshlarida o‘zbek jamiyatida yuzaga kelgan ijtimoiy va madaniy o‘zgarishlar adabiyot sohasida ham yangicha qarashlarning shakllanishiga olib keldi. Shu davrning eng muhim harakatlaridan biri — jadidchilik bo‘lib, u xalqni ma’rifatga chorlovchi va taraqqiyot g‘oyalarini ilgari suruvchi asarlar yaratdi. Jadid adabiyoti nafaqat badiiy, balki pedagogik va ijtimoiy-ma’rifiy vazifani ham o‘z zimmasiga oldi. Ushbu maqolada jadid adabiyoti asarlarida ma’rifat va taraqqiyot g‘oyalarining namoyon bo‘lishi, ularning jamiyat rivojiga ta’siri, yosh avlod tarbiyasidagi roli tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada jadid yozuvchilarining ijodiy uslubi, turli janrlarda ma’rifatni targ‘ib qilish usullari va zamonaviy o‘zbek adabiyotiga merosi yoritiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, jadid adabiyoti xalqni bilimga va ijtimoiy taraqqiyotga undashda muhim vosita bo‘lib xizmat qilgan.