(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Bugungi kunda homiladorlik davrida uchraydigan ekstragenital kasalliklar global miqyosda dolzarb tibbiy muammolardan biri bo‘lib qolmoqda. Ular orasida buyrak va siydik tizimi kasalliklari yuqori tarqalganligi, murakkab klinik kechishi hamda ona va homila uchun jiddiy asoratlar rivojlanishiga olib kelishi bilan alohida ahamiyat kasb etadi. Mazkur patologiyalar homilador ayollarda aniqlanadigan kasalliklar tuzilmasida yetakchi o‘rinlardan birini egallaydi. Siydik tizimi kasalliklarini erta aniqlash va oldini olish masalasi akusherlik-amaliyotida muhim ahamiyatga ega bo‘lib, ularning o‘z vaqtida tashxislanmasligi homila tushishi, muddatidan oldin tug‘ruq, platsentar yetishmovchilik va homilaning intrauterin infeksiyasi kabi asoratlar rivojlanishiga sabab bo‘lishi mumkin.