(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada oliy ta’lim muassasalarida “Ma’lumotlar bazasi” fanini o‘qitish jarayonida Microsoft Access dasturi muhitida SQL so‘rovlarini qo‘llash texnologiyalari va ularni o‘rgatishning samarali metodikasi tadqiq etilgan. SQL operatorlarini (SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE) vizual konstruktorlar bilan bog‘lagan holda o‘rgatishning afzalliklari tahlil qilingan. Tadqiqot davomida talabalarning ma’lumotlar bilan ishlash kompetensiyasini oshirishga xizmat qiluvchi pedagogik yondashuvlar va amaliy topshiriqlar majmuasi ishlab chiqilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, SQL so‘rovlarini mustaqil yozish ko‘nikmasi talabalarda ma’lumotlar strukturasini chuqurroq anglashga va murakkab filtrlar yaratishga imkon beradi.