(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Adrenogenital sindrom-adrenal bezlarning irsiy kasalligi, bu erda fermentlarning funktsional to’lovga layoqatsizligi tufayli steroidogenez buziladi. Diagnostika davomida 17-gidroksiprogesteron, 17-ketosteroidlar, androstenedion, ACTH darajalari, tuxumdonlarning ultratovush tekshiruvi. Bemorlarga glyukokortikoidlar va mineralokortikoidlar bilan gormonlarni almashtirish, estrogenlar yangi avlod androgenlari yoki progestinlari bilan birgalikda buyuriladi. Soltering va oddiy viril kasallikning antenatal shakllari bilan genital organlarning ko’rinadigan virilizatsiyasi asosiy klinik belgisi. Yangi tug’ilgan chaqaloqlarda ayol pseudohermafroditizm belgilari mavjud. Klitoris kattaligi katta yoki konus shaklidagi shaklga ega, vagina og’zi chuqurlashadi, urogenital sinus hosil bo’ladi, katta va kichik labiya kengayadi, perineum baland. Ichki jinsiy organlar odatda rivojlangan.