(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu ilmiy maqola zamonaviy o’zbek tilida neologizmlarning paydo bo’lish sabablarini kompleks tahlil qilishga bag’ishlangan. Unda yangi so’zlarning shakllanishiga turtki bo’luvchi ijtimoiy-siyosiy, iqtisodiy, texnologik va madaniy omillar atroflicha ko’rib chiqiladi. Globalizatsiya jarayonlari, chet tillardan o’zlashmalar hamda o’zbek tilining ichki so’z yasash salohiyati asosiy mexanizmlar sifatida o’rganiladi. Shuningdek, ommaviy axborot vositalari va ta’lim tizimining neologizmlarni ommalashtirishdagi roli baholanadi. Tadqiqot zamonaviy o’zbek tilining leksik rivojlanishidagi dinamik tendensiyalarni tushunishga hissa qo’shishni maqsad qilgan bo’lib, tilning jamiyatdagi o’zgarishlarga moslashish qobiliyatini yoritadi.